Bolesti zuba

Amalgamske plombe

Amalgamske plombe se u stomatologiji koriste više od 150 godina kao material za nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva. Radi se o legurama srebra i žive kojima se dodaju bakar, kalaj i drugi metali.

Njihova osnovna prednost je niža cena, visoka otpornost na mehanička opterećenja a samim tim i dugotrajnost ispuna na bočnim zubima. Glavni nedostatak je jako loš estetski izgled, pojava korozije po ivicama plombe kao i pojava sekundarnog karijesa oko plombe.

Kompozitne plombe

Bele plombe

Kompozitna ili bela plomba služi kao ispun za zub koji je bio zahvaćen kvarom, pukotinom, ili lomom. Prvo se čisti i uklanja kvarom zahvaćeni deo zuba, a nakon toga se postavlja bela plomba.

Zajedno sa amalgamskim plombama , kompozitne (bele) plombe su najčešće korišćene u stomatologiji. Zato što se poklapaju sa bojom vaših prirodnih zuba one su izuzetno dobre za delove zuba koji su lako vidljivi.

Lokalna aplikacija leka

Lokalna aplikacija leka na zub se izvodi kada je karijes toliko napredovao i gde je po njegovom uklanjanju nemoguće odmah staviti plombu.

Uslučaju da se radi o dubokom karijesu (promenema nije zahvaćen živac), nakon što se zub očisti stavljaju se sredstva (lekovi) na bazi kalcijum-hidroksida. Lekovi iz ove grupe ostaju u zubu narednih četrdesetak dana, nakon čega se uklanjaju i zub plombira.

Ako se na osnovu simptoma ili nakon čišćenja zuba zaključi da je došlo do promena na živcu (zapaljenje živca s. pulpitis) onda se koriste sredstva na bazi paraformaldehida koja se ostavljaju da deluju od petnaest do dvadeset pet dana (zavisno od zuba na kom se nalaze). Po njihovom uklanjanju pristupa se endodontskom lečenju zuba.

Retencija pulparnim kočićem

Pulparni kočići se koriste kod predhodno endodontski lečenih (devitaliziranih s. avitalnih) zuba. Obično se radi o krtim i u znatnoj meri oštećenim zubima.

Pulparni kočići mogu biti titanijumski ili fiberglas (ojačani kompozitni). Njihovim cementiranjem u predhodno pripremljen kanal korena sprečavaju se unutrašnji stresovi i frakture krunice i korena a ujedno dobija bolja retencija ispuna (veza plomba-zub).

Retencija parapulparnim kočićem

Retencija parapulparnim kočićem

Za razliku od predhodnih, parapulparni kočići se koriste kod vitalnih zuba, manjih su dimenzija, šrafe se u predeo oko zubnog živca, a uloga im je da se dobije bolja retencija ispuna i spreči „ispadanje“ plombe iz zuba.

Drenaža zuba

Drenaža se obavlja kod parodontalnog džepa koji je u fazi abscesa ili kod zubobolje koja takodje može dovesti do pojave abscesa.

Absces je gnojna nakupina koju organizam ne može sam da eliminiše, pa stomatolog mora da je zaseče u njenom najnižem delu i izdrenira kako bi pacijentu olakšao tegobe.

Endodontsko lečenje zuba

Endodontsko lečenje zuba

Endodontsko lečenje zuba je stomatološki terapijski postupak koji za cilj ima spašavanje zuba od vađenja. Karijes je već toliki da je zahvatio sam živac zuba i prouzrokovao klasičnu zubobolju ili stručno rečeno došlo je do infekcije unutar pulpe zuba- pulpitisa. U tom slučaju stomatolog u lokalnoj anesteziji uz pomoć endodontskih instrumenata – iglica, vadi živac, olakšava tegobe i spašava zub na neki nikad predvidljiv vremenski rok. Katkad je to nemoguće uraditi u anesteziji, zbog ipak prisutnog bola, pa se onda postavlja lek koji ima za cilj da umrtvi živac u roku od petnaest do dvadeset pet dana, kada se on može bezbolno izvaditi.

Definitivno zbrinjavanje se obavlja nakon 2-4 nedelje po proceni stomatologa da li je kanal potpuno obeskličen i da zub više nije osetljiv ni na jedan nadražaj.
Tada se zub puni definitivnim kanalnim punjenjem – pastom i gutaperkom.

Digitalno retroalveolarno snimanje zuba

Digitalno retroalveolarno snimanje zuba

Digitalno snimanje zuba (retroalveolarni snimak zuba) je nešto što je često potrebno i obavezno u toku lečenja zuba. Snimanje se vrši da bi se postavila tačna dijagnoza i napravio plan lečenja.
To je vrsta radiografije koja pruža precizne informacije ali na ograničenim područjima u usnoj duplji.

Retroalveolarni snimci se dobijaju korišćenjem senzora koji se aplicira u usta pacijenta. Položaj i veličina senzora zavisi o indikaciji.

Retroalveolarni snimak daje nam uvid u stanje 1-3 zuba. Zbog minimalnog zračenja često se koristi u stomatologiji za dijagnostiku različitih poremećaja i bolesti zuba.

Galerija stomatoloških radova

Pogledajte neke od naših radova iz oblasti protetike, ortodoncije i oralne hirurgije