Stomatološka protetika

Akrilatne zubne proteze

Parcijalne i totalne

U slučajevima nedostatka nekoliko zuba ili potpunog nedostatka zuba može se pristupiti izradi akrilatne zubne proteze.

Dentalne proteze mogu biti parcijalne ili totalne, u zavisnosti da li pacijentu nedostaje nekoliko zuba ili svi zubi.

Totalne ili parcijalne zubne proteze su izrađene u potpunosti od akrilata.

Delimične (parcijalne) proteze moguće je izraditi kad pacijent ima manji nedostatak zuba. One se prave tako da akrilat i veštački zubi popune samo postojeće praznine između zuba koje pacijent ima.

Skeletirane-vizil proteze

Osnova (skelet) ovih proteza je metalna legura čija konstrukcija posredstvom akrilata nosi veštačke zube.

Ovakva proteza zauzima manje mesta u ustima, pa se pacijent brže i lakše navikava na njeno nošenje. Otponija je na delovanje sila tokom funkcije žvakanja te su lomovi i reparature retki.

Obično se preporučuju u slučajevima parcijalne bezubosti.

Reparatura proteze

Lepljenje, dodatak zuba ili kukice, podlaganje

Reparatura proteza obuhvata sve postupke na oštećenim ili neupotrebljivim protezama u cilju njihovog ponovnog dovođenja u funkciju.

Oštećenje proteze može nastati u funkciji (u toku žvakanja), nepažnjom (pad proteze prilikom čišćenja), zbog greške u planiranju skeleta i laboratorijske izrade.

Reparatura se najčešće izvodi na oštećenim akrilatnim protezama kod kojih tokom prvobitne izrade nisu stavljeni dodatni elementi ojačanja (mrežice kod gornjih proteza i podjezični lukovi kod donjih proteza).

Metal-keramička kruna ili most

Metal-keramičke krunice su tradicionalne krunice koje se često upotrebljavaju za poboljšanje čvrstoće i estetike jednog zuba ili u konstrukciji zubnih mostova. Međutim, sve manje ispunjavaju zahtevnu estetiku koju donose nove tehnologije izrade bezmetalnih krunica, te se danas ljudi češće odlučuju za potpune keramičke ili cirkon keramičke krunice.

Metal-keramička krunica sastoji se od metalnog jezgra na koji je nanesena keramika. Unutrašnji deo može se napraviti od više vrsta metala, legure koje joj daju čvrstoću

Ovakvu krunicu odlikuje čvrstoća i dugotrajnost. Bolji je izbor od akrilatnih i fasetiranih krunica i potpuno metalnih krunica.

Cirkonijum-keramička kruna ili most

Krunice izrađene iz cirkon-keramike su vrlo popularne i sve više zamenjuju matal-keramičke krunice.

Izdržljive su, lako se održavaju i dugotrajne su. Povrh toga cirkon-keramičke krunice se zbog svoje translucentnosti dobro uklapaju u zubni niz te se teško razlikuju od odstatka prirodnog zubnog niza.

Osnovu ovakvih krunica ili mostova čini cirkonijum-oksid, vrlo čvrst materijal koji je kompatibilan sa ljudskim organizmom.

Livena nadogradnja

Livena nadogradnja je nadoknada koja se cementira u kanal korena zuba. Pored korenskog dela sadrži i krunični koji se modeluje tako da izgleda kao zbrušeni ostatak (patrljak) zuba koji nadoknađuje.

Livena nadogradnja se koristi u slučajevima kada su prisutni jako destruirani ostaci (predhodno endodontski lečenih) zuba, koji su nam zbog rasporeda i pozicije bitni za izradu fiksne protetske nadoknade (krunice ili mosta).

Nakon što se ostatak zuba ili koren obrade tj. obruse, a kanal korena proširi pristupa se uzimanju otiska. Na osnovu njega zubni tehničar pravi livenu nadogradnju i prateći fiksni protetski rad.

Fiber-glas nadogradnja

Fiberglas nadogradnja je postupak ojačavanja zuba cementiranjem specijalnih fiberglas kočića u kanal korena endodontski lečenog zuba. Koristi se u istim slučajevima kao i livena nadogradnja, samo što je postupak izrade kraći.

Stomatolog sam (bez učešća tehničara)  nakon cementiranja kočića, belom plombom formira zubni patrljak i uzima otisak za budući fiksni protetski rad.

Galerija stomatoloških radova

Pogledajte neke od naših radova iz oblasti protetike, ortodoncije i oralne hirurgije